Terepgyakorlaton jártak a MATE hallgatói a Körösvölgyi Állatparkban

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szarvason működő Körösvölgyi Állatparkja nem csupán egy remek ökoturisztikai célpont, a létesítmény fontos környezeti nevelési feladatokat is ellát. 

Az állatpark látnivalóit évről-évre jó néhány felsőoktatási intézmény keresi fel, mivel az egy helyen, koncentráltan bemutatott látnivalók sora kiválóan használható oktatási célokra.

Nemrégiben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet Állattani és Ökológiai Tanszékének szervezésében tettek látogatást a szarvasi kar első éves mezőgazdasági mérnök alapszakos hallgatói.

A nappali- és levelező tagozatos képzésben résztvevők állattani, ökológiai ismereteit egy-egy csoportos szakvezetéses túrán igyekeztünk bővíteni, ahol a hallgatók a Kárpát-medence élővilágával a Körösvölgyi Állatparkban bemutatott vadászható-, védett és fokozottan védett fajok megfigyelésén, részletes bemutatásán keresztül ismerkedhettek.

Szó esett többek között az aranysakál újra terjeszkedéséről, szociális szokásairól, táplálék konkurenciájáról, a gím- és a dámszarvas, a vaddisznó szaporodásáról, a röpképtelen állapotban fészket hagyó madarak túlélő stratégiájáról. Beszélgettünk az európai bölény populáció történeti alakulásáról, a bölények genetikájáról, környezeti tényezőkhöz történő alkalmazkodásáról, a fakó keselyűk kipusztulásának okairól. Bemutattuk a jávorszarvas faji sajátosságait, továbbá a farkasok társas kapcsolatait, intelligenciáját is.

Túravezetőnk a terepgyakorlaton hangsúlyozta, hogy a jövő agrár szakembereinek kulcsszerepe van a természetvédelem terén, hiszen hazánk jelentős része mezőgazdasági terület. A Kárpát-medence élővilága további sorsának alakulása nem csupán a védett területek kezelésén, hanem a hazai tájakon gazdálkodók ökológiailag előremutató hozzáállásán is múlik. A terepgyakorlatok élénk hallgatói érdeklődés mellett, jó hangulatban zajlottak, és számos hasznos tanulsággal szolgáltak, így igazi szemléletformáló hatást jelentettek a MATE szarvasi képzési helyén tanuló diákjai számára.

terepgyakorlat az állatparkban
Fotó: Dr. Nagy Péter
terepgyakorlat az állatparkban
Fotó: Körömi Krisztina