Tengerparti vendég: fiatal csüllő bukkant fel a kardoskúti Fehér-tavon

November 9-én egy fiatal csüllőt figyeltek meg a kardoskúti Fehér-tavon a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

A csüllő a sirályfélék családjába tartozó madár, amelynek élete szorosan kötődik a tengerekhez. A tengerpartokon költ, a telet pedig a nyílt vízen tölti. Aránylag nagy elterjedésű faj, az Atlanti-óceán északi részétől egészen Szibéria észak-keleti részéig költ, általában népes, akár több tízezres telepekben. Meredek sziklafalakra rakott tojásai szokatlanul hegyesek, ami megakadályozza azt, hogy leguruljanak a sziklák széléről. A faj tudományos nevét (Rissa tridactyla) onnan kapta, hogy csak három ujja van, a negyedik szinte teljesen visszafejlődött.

Magyarországon szórványosan, általában novemberben bukkan fel. Az esetek nagy részében fiatal, kóborló példányok jelennek meg, s döntően a nagyobb vizeket, például a Balatont, vagy a Dunát választják, ahol bőségesen találnak táplálékul szolgáló halakat. Éppen ezért rendkívül érdekes, hogy most a kardoskúti Fehér-tavon is megjelent egy példány. Az alkonyati órákban, Orosháza felől érkezett. A magaslesről figyeltük, ahogyan beszállt a sekély vizű tó medrébe. Valószínűleg az éjszakát is ott töltötte, de reggel minden bizonnyal tovább állt, mivel a szikes tóban nincsenek halak.  

A Körös-Maros Nemzeti Parkban legutóbb 2016-ban figyeltünk meg csüllőt Hódmezővásárhely mellett, egy bányatavon. Korábban a Biharugrai-halastavakon és Békésen is felbukkan már ez a nálunk ritkán látható madárfaj.

csüllő
Fotó: Vasas András