Találkozzunk az Utazás Kiállításon!

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is megjelenik 2024. február 22-25. között az UTAZÁS+ Nemzetközi Turisztikai Kiállítás és Élményfeszten, melynek idén Gyula és Békés vármegye lesz a belföldi díszvendége.

Idén 46. alkalommal kerül megrendezésre hazánk legnagyobb turisztikai kiállítása a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállító Központban. Ebben az évben a figyelem fókuszában Gyula és Békés vármegye, mint belföldi és Bulgária, mint külföldi díszvendég állnak.

Békés vármegye máig fennmaradt és megőrzött természeti csodáit, illetve ökoturisztikai kínálatát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság reprezentálja. Munkatársaink természetismereti kvízzel, színes programajánlóval és a közönség napokon interaktív foglalkoztatóval várják a természetbarátokat az A pavilon 205E standján.

Békés vármegye néhány évszázaddal ezelőtt még zabolázatlan vadvizek birodalma volt, melynek folyói, mocsarai, erdei és pusztái ma már felfoghatatlan mennyiségű halnak, vadnak és madárnak nyújtottak élőhelyet. A tizenkilencedik században végzett folyószabályozások és mocsárlecsapolások következtében az egykori mesés birodalom részben eltűnt, részben átalakult és csupán szigetszerűen elhelyezkedő zöld oázisokban maradt fenn. Ezek a természeti szigetek alkotják a Körös-Maros Nemzeti Park legértékesebb területeit.

Békés vármegye természeti kincsestára a mai napig országos és nemzetközi jelentőségű értékekkel büszkélkedhet, melyek megőrzése, ápolása, fenntartása a szarvasi székhelyű Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság legfontosabb feladata.

A nemzeti park Békés vármegyei részterületei olyan különleges tájakon fekszenek, ahol a laikus természetjáró szeme is felfedezi az egyediséget, elég, ha a Kis-Sárrét vadregényes mocsárvilágára, a Bélmegyeri Fáspuszta több száz éves tölgyfáira, a Hármas-Körösre fűződő szentély holtágakra, vagy a Kardoskút határában fekvő végtelen pusztára gondolunk. 

A nemzeti park címerében látható túzok Európa legnagyobb testtömegű röpképes madara. A faj világállománya mára globálisan veszélyeztetett, ezért kiemelt jelentőségű a Dévaványa térségében élő túzokállomány, mely a maga közel 600 példányos egyedszámával a legerősebb egész Közép-Európában.

Békés vármegye botanikai értékei közül kiemelkednek a Csorvás határában díszlő volgamenti héricsek, illetve a Kondoros határában, valamint a Tatársáncon élő bókoló zsályák, hiszen ezek a fajok Magyarországon csak itt találhatók meg.

Az őszi és tavaszi madárvonulás idején több százezer tollas vándor talál biztos menedéket a vármegye kiváló állapotú vizes élőhelyein. A Biharugrai- és Begécsi- halastavak a körülöttük megőrzött mocsarakkal, továbbá a kardoskúti Fehér-tó a világ legfontosabb vizes élőhelyeit összesítő ún. Ramsari területek ékkövei.

A Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhelyen magasodó kettős Mágori-domb a Kárpát-medence egyik legnagyobb és legjelentősebb újkőkori-rézkori-bronzkori lakóhalma. Szintén kiemelkedő kultúrtörténeti és ökológiai értéket képviselnek a Kígyósi-pusztán álló, a Maros-Körös közén máshol nem tapasztalható sűrűségben fekvő halmok (kurgánok).

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság fennállása során mindig nagy hangsúlyt fektetett a rábízott természeti értékek bemutatására, az ismeretterjesztésre és Békés vármegye ökoturizmusának fellendítésére. Az igazgatóság bemutatóhelyein, tanösvényein, gyalogos, kenus, illetve kerékpáros túráin, színes programjain évente több tízezer természetszerető vendég ismeri meg a térség páratlan természeti kincseit és szerez új ismereteket.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság két legfontosabb bemutatóhelye a Szarvason működő Körösvölgyi Állatpark, mely Békés vármegye legnagyobb állatkertje, továbbá a Dévaványa határában üzemelő Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont, ahol a látogatók az országban egyedülálló módon testközelből láthatnak élő túzokot. Mindkét helyszín népszerű bázisa az aktív- és ökoturizmusnak, illetve a különböző szakmai és környezeti nevelési programoknak.

A vármegye természeti értékeinek alaposabb felfedezéséhez komfortos szálláshelyet vehetnek igénybe a nemzeti park vendégei Dévaványán, Réhelyben, valamint a Kis-Sárrét szívében, Biharugrán, a Bihari Madárvártán.

A látogatók önálló kirándulásaikon is megismerkedhetnek Békés vármegye természeti gazdagságával az igazgatóság Halásztelki, Kígyósi, Sző-réti, Mágori tanösvényein, valamint egy izgalmas kenuzással, csónakázással a szarvasi Körös-holtágon kialakított Jégmadár Vízi tanösvényen.

Találkozzunk az Utazás Kiállításon! Várjuk a természetbarátokat az A pavilon 205E standján.

Letölthető sajtóanyag