Szépen megújult a kisvátyoni megfigyelőtorony

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet arra, hogy védett természeti területeit a nagyközönség számára is elérhetővé tegye.

Ezt a célt szolgálják a megfigyelőtornyok, amelyekről az élővilág zavarása nélkül is felfedezhetjük az adott terület értékeit.

A KMNP részterületein kétféle típusú megfigyelőtorony található. Az egyik a madármegfigyelő torony, amely magas ugyan, de befogadóképessége általában csak 8-10 fő. A másik típus a betekintő, amely jóval alacsonyabb, viszont népesebb látogatóközönség, 20-22 ember is elfér rajta.  

Ebbe az utóbbi csoportba tartozik a Kis-Sárréten, Geszt és Zsadány község határán található kisvátyoni betekintő torony. A torony a nagytóti Toprongyos-csatorna partján helyezkedik el, kiváló rálátást biztosítva a halastavakra, illetve a környező pusztákra, mocsarakra és a Vátyoni-erdőkre. Nem véletlenül örvend nagy népszerűségnek, hiszen már önmagában a táj szépsége is vonzó.

A betekintő látogatóinak száma jelentősen megemelkedett az Alföldi Kéktúra nyomvonalának kiépítése után, mivel az építménynél pecsételő hely is található. A kényelmes pihenést padok és asztal is szolgálja. Az elmúlt évtizedben a torony állaga sokat romlott, ráadásul az idei év gyakori szélviharai kicsit megtépázták a tetőszerkezetet is. A közelmúltban azonban egy alapos javítás és a faszerkezet teljes festése is elkészült, így a betekintő a régi állapotában várja a nemzeti parkba érkező turistákat, vendégeket.

torony
Fotó: Biró István
torony
Fotó: Biró István