Szarvasi diákok nyerték a XX. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt

Október 2-án rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a XX. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntőjét. A megmérettetés helyszínéül az igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontja szolgált.

A döntőben négy csapat vett részt, közülük három Békéscsabáról, egy pedig Szarvasról érkezett. Mivel jelentős jubileumhoz érkeztünk, azaz már huszadik alkalommal szerveztük meg a vetélkedőt, ezért igyekeztünk azt minél színesebbé, emlékezetesebbé tenni.

Kihasználva a kellemes időt, egy akadályversennyel kezdtük a programot. A résztvevőknek öt állomáson kellett végighaladniuk. Volt, ahol csak egy rövid előadást hallgattak meg (később ezzel kapcsolatos kérdéseket kaptak), másutt viszont különleges ügyességi feladatokat kellett végrehajtaniuk. A magasról történő célba dobás során például képletesen azt gyakorolták, hogyan ejtik a fészekbe a táplálékot fiókáiknak a madarak. Egy másik állomáson elrejtett túzoktojásokat kellett megkeresniük, s ha rájuk leltek, akkor a túzokokkal kapcsolatos kérdésekre is választ adhattak.

A szabadban zajló akadályverseny után beltéri feladatok következtek. Számot adhattak arról, mennyire figyelmesen olvasták el Fekete István Csí című kisregényét. A második részben felolvasták azt a rövid verset, illetve prózát, amit az Év madarának választott barkóscinegéről, vagy az Év vadon élő növényéről, a borzas lenről írtak.

Törekedtünk arra, hogy a feladatok minél változatosabbak legyenek, ehhez segítségül hívtuk az irodalmat és a történelmet is. Természettel kapcsolatos versrészleteket kaptak a diákok, ezeket kellett párosítaniuk a felsorolt költők közül az adott mű szerzőjével. Történelmi személyiségeket is párosítaniuk kellett a hozzájuk kapcsolódó állatokkal (például Mátyás királyt a hollóval stb.).

Őshonos állatokkal kapcsolatos kérdések is vártak a diákokra. Végül egy rejtvényt oldhattak meg, melynek megfejtése a dévaványai térségben is élő ugartyúk volt.  A verseny után kimentünk az állatsimogatóba, ahol almával, salátával, krumplival, répával etettük meg a nyuszikat és más háziállatokat. Az ebédet követően mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést.

A XX. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő döntőjének végeredménye:

1.    Tavaszi kankalin, Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, Szarvas – 59,5 pont

2.    Termész-eszesek, Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba – 57 pont

3.    Havasi Cincérek, Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba - 52,5 pont

4.    Hegyi Medvék, Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba 49 pont

Külön kiemelésre érdemes, hogy a győztes szarvasi csapat valamennyi tagja még csak hatodik osztályos, ennek ellenére sikerült a felsőbb osztályos diákokból álló csapatokat legyőzniük.

Köszönjük a két felkészítő tanár, Hrabovszki Katalin (Erzsébethelyi Általános Iskola, Békéscsaba) és Bencsik Tiborné (Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola, Szarvas) munkáját. Mindketten évek óta részt vesznek diákjaikkal az Őszirózsa vetélkedőben és lelkiismeretesen felkészítik őket a megmérettetésre.

A döntőben résztvevő csapatoknak gratulálunk.