Sikeres Tájrehabilitáció Cserebökényben

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság tájrehabilitációs beruházást hajtott végre a nemzeti park Cserebökény részterületén a LIFE IP  GRASSLAND-HU (LIFE 17 IPE/HU/000018) számú projekt keretében.

Cserebökény a folyószabályozások előtt része volt a Körös és számos ér által kialakított hatalmas, mocsaras árterületnek. A Körösök vize áradáskor a szarvasi Kákafokon keresztül három nagyobb éren (a Bogdán-, a Jukai és a Csikós-éren) érkezett a területre. Itt korabeli folyómedreket, mocsarakat és tavakat táplált. Az ős Maros-medrek és a Büs-ér mocsarának legmélyebb pontjai jelenleg is megtalálhatók.

A KMNPI tájrehabilitációs beruházása a Cserebökény északi felén található Terehalom területrészt mintegy 610 hektáron érintette. A beavatkozási területen az 1960-as évek óta mezőgazdasági termelés folyt (volt rizstelep és öntözött legelő egyaránt). A rizstermesztéshez és a gyepek öntözéséhez is árkok, csatornák valamint töltések hálózatára, ezek üzemeltetéséhez pedig műtárgyakra volt szükség. A terület természetes vízháztartását teljesen felborította a vízszállító és -kormányzó művek hálózata.

A beruházással a KMNPI megszüntette a területet behálózó csatornákat, töltéseket és utakat, ezzel helyreállítva a terület vízháztartását. A nyomvonalas létesítmények mentén található tájidegen fásszárúak jelentős részének letermelésével a pusztai tájjelleget, a tájképi értékeket erősítette. A beavatkozási területen található tájsebek, mesterséges tereptárgyak felszámolása megtörtént, a beton műtárgyakat és a régi állattartó telepek maradványait szakszerűen elszállították a területről.

Fotó: KMNPI 

logo