Rekordszámú vadlúd a Kis-Sárréten, s felbukkant egy nyakgyűrűs példány is

A közelmúltban lezajlott országos vadlúd-szinkron adataiból kiderült, hogy a hazánkban tartózkodó vadludak több mint 10 százaléka a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kis-Sárréten állomásozik.

A Biharugrai- és a Begécsi-halastavakon már október végén megjelentek az első nagy lilik csapatok. Számuk azóta is folyamatosan növekszik. Az elmúlt napokban összesen 39 ezer vadludat számoltunk, melyekből 37 ezer volt a nagy lilik, 2 ezer pedig a nyári lúd, de kisebb létszámban előfordultak vörösnyakú ludak is. A madarak ebben az időszakban jellemzően a kukoricatarlókon kutatnak, elhullott szemek után.

Nagy örömünkre november végén felbukkant a halastavaknál egy színes nyakgyűrűvel ellátott nagy lilik is. A gyűrűn szereplő jelzésekből kiderült, hogy a madarat két évvel ezelőtt Hollandiában gyűrűzték, tavaly pedig többször is megfigyelték a Hortobágyi-halastavakon. Ebből is jól látszik, hogy az oroszországi tundrákon fészkelő nagy lilikek milyen nagy távolságokat képesek bejárni. A nyakgyűrűs példány jelenleg is a Biharugrai-halastavakon tartózkodik.

Fotó: Tóth Imre