Megérkeztek az első kis sólymok a Csanádi pusztákra

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületére október közepén megérkeztek az első, itt telelő kis sólymok. Egyelőre két példány bukkant fel, de számuk minden bizonnyal növekszik majd.

A kis sólyom rendszeres telelőfaj Magyarországon. Ez a kistermetű ragadozó madár olyan élőhelyet keres, ahol sok az énekesmadár, ugyanis főleg ezekkel táplálkozik. A Csanádi puszták ideális telelőhely számára, ugyanis itt nagyon stabil és sokszínű az énekesmadarak telelő állománya. A mocsarakban tömegesen telelnek a nádi sármányok. Az ugarsávokon a gyommagokat fogyasztó tengelicek, pintyfélék nagyobb tömegben fordulnak elő. A pusztákon téli vendégeink hósármányok, sarkantyús sármányok vannak, s a mezei pacsirták áttelelése sem ritkaság. A közeli állattartó telepeken a házi és a mezei verebek is nagyobb tömegben megtalálhatók. A kis sólymoknak tehát van miből válogatniuk.

Nagyon aktív vadászok, sok madarat felvernek a földről, komoly hajszákba, üldözésekbe fognak. A vörös vércsék pedig őket támadják, mert féltik saját táplálékbázisukat. Később beáll egyfajta nyugalom, minden ragadozó elfoglalja a helyét a rendszerben.

Nagy élmény megfigyelni, ahogyan a kis sólyom vadászik. Alacsonyan és nagyon gyorsan repül, majd hihetetlen agresszivitással veti magát az énekesmadarakra. Könnyű észrevenni, amikor jól látható helyen, száraz fán, kútkarámon, határjelölő mezsgyefán, vagy más magassági ponton strázsál.

A Csanádi pusztákon az átlagos években 6-10 kis sólyom telel. A területet felosztják egymás között, egy-egy madár általában több tíz hektáros területen vadászik.

A kép illusztráció.

Fotó: Czifrák Gábor