Luca-búzát ültettünk, madárkalácsot készítettünk

Sikerrel zajlott a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában december 2-án megtartott „Madárkarácsony és Luca-napi szokások” elnevezésű, hagyományos programunk.

A szombat délelőtti rendezvényen tizenkilencen vettek részt. A program egy madártani előadással kezdődött, melynek keretében nem csupán a téli madáretetésről esett szó, hanem arról a sokrétű tevékenységről is, melyet igazgatóságunk a madarak védelme érdekében folytat.

Vendégeink a Luca-napi szokásokról nemcsak egy rövid ismertetőt hallhattak, hanem egy szerepjáték segítségével azt is láthatták, mire szolgált annak idején a Luca-szék. A rövid szerepjátékban kollégáink elevenítették meg a boszorkányokat illetve a Luca-széket készítő legényt.  

Ezúttal is sor került kézműves foglalkozásokra: készítettünk madárkalácsokat és Luca-széket, díszítettünk üvegeket és ültettünk Luca-búzát. A gyermekeket teával, a felnőtteket kávéval és forralt borral kínáltuk. Luca-pogácsa is került az asztalra, aki pedig megtalálta azt a három pogácsát, melyekbe pénzérmét rejtettünk, az a néphiedelem szerint nagy gazdagságra számíthat.

A program zárásaként madárkalácsot helyeztünk el a közeli madáretetőben, majd gyertyák és mécsesek fényénél együtt elénekeltünk néhány karácsonyi dalt.

madárkarácsony
Fotó: Gyulai László
madárkarácsony
Fotó: Gyulai László
madárkarácsony
Fotó: Gyulai László