Körös-Maros Nemzeti Park – Ahol a kerecsenek természetes fészekben költenek

Magyarországon napjainkban a legtöbb természetes gallyfészekben költő kerecsensólyom a Körös-Maros Nemzeti Park tájain található. Idén, április közepéig öt pár foglalt fészket.

A kerecsensólymok nem építenek saját otthont maguknak, hanem más, nagyobb ragadozó madarak, például parlagi sasok, vagy rétisasok, esetleg egerészölyvek elhagyott fészkeit foglalják el. Ma azonban már a hazai költőpárok általában a fajvédelmi program keretében a magasfeszültségű elektromos vezetékek tartóoszlopaira kihelyezett, mesterséges költőládákba rakják tojásaikat.  

A Dél-Alföldön, a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Dévaványai-Ecsegi pusztákon azonban a kerecsenpárok a természetes fészkeket részesítik előnyben. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy az itt megőrzött változatos élőhely bőséges táplálékot kínál, ami többek között vonzza a parlagi sasokat, melyek köztudottan szorgalmas fészeképítők. Egy évben akár két fészket is raknak, így a kerecsensólymok mindig találnak maguknak költésre alkalmasat.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai örömmel tapasztalták, hogy április közepéig már öt kerecsenpár foglalt fészket, s némelyikben a kotlást is megkezdték. Ez jó hír, tekintve, hogy az elmúlt két évben mindössze 2-3 pár rakott itt tojást. Idén tehát jó esély van arra, hogy a sikeres költések száma ismét emelkedjen.  

kerecsenfészek
Fotó: Szegedi Fruzsina
kerecsen fészekben
A fotó illusztráció, készítette Motkó Béla