Kiterjedt kamillamezők díszítik a Kardoskúti-pusztát

Idén az átlagosnál korábban kezdtek virágozni a kamillák a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti-pusztán. Igen látványos, ahogyan a sárgásfehér virágmezők követik a mikrodomborzat változásait.

A csapadékban szegény tavasz és a szokásosnál melegebb március végi, április eleji időjárás a szikes gyepek vegetációjának növekedését is jelentősen befolyásolta. A gyepek növényzetének sarjadása ugyan már a tavasz elején megindult, de a csapadékhiány miatt a növekedés nagyon hamar lelassult. Ennek következtében a fűfélék nagyon alacsonyra nőttek, a kétszikű növényfajok pedig a legtöbb esetben a megszokottnál jóval korábban kezdtek virágozni.

A kamilla esetében is jól megfigyelhettük a korai virágzást, már március végén találtunk bimbókat a növényeken. A meleg időjárás hatására április közepén már kiterjedt foltokban borította virágzó kamilla a pusztát. Annak ellenére, hogy alacsonyra nőtt, a virágzása így is nagyon látványos, érdemes megcsodálni. Főként a mélyebb fekvésű, ürmös, szikes pusztákon láthatjuk nagy tömegben. A szikpadkás területeken szemet gyönyörködtető, ahogyan a virágzó kamillák követik a mikrodomborzat változásait.

A szikes puszták ebben az időszakban igazán színesek Kardoskút térségében. A kamilla mellett kis sárga pöttyökkel díszíti a területet a villás boglárka és a sziki pozdor. Ezek a növények szintén alacsonyobbra nőttek a szokásosnál, villás boglárkából pedig kevesebb is van, mint más években.

kamillamező
Fotó: Palcsek István Szilárd