Kardoskúton két szürkemarha tehén is ikerborjakat hozott világra

A hét végén két szürkemarha tehén is ikerborjakat ellett a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sóstói Állattartótelepén. Mind a négy borjú egészséges, s a világra jövetelük után szinte rögtön lábra is álltak.

Mindkét ikerpárnál az egyik üsző-, a másik pedig bikaborjú. Testtömegük természetesen néhány kilogrammal kisebb, mint azokban az esetekben, amikor csak egy újszülött jön a világra.

A Sóstói Állattartótelepen november elején kezdődött az ellési szezon, s a hónap végére vált igazán intenzívvé. Eddig 190 kisborjú jött a világra, s még 20-30 várható. Az ellési szezon január második felében ér véget. A magyar szürkemarha tehenek nagyon szívósak, az elléseknél emberi beavatkozásra csak nagyon ritkán van szükség. Jó kondícióban vannak, így megfelelő mennyiségű tejet tudnak adni utódaik táplálásához.

A borjak a következő napokban egyedi jelölést, krotáliát kapnak. Már az első héten kezdenek kisebb csapatokba verődni és közösen pihennek, napoznak. Megkapó látvány, ahogyan a borjak kis csapatát körbeveszik a tehenek és vigyáznak rájuk. Közösen védelmezik őket, de mindegyik tehén a saját borját szoptatja.

borjak
Fotó: Lengyel György
borjak
Fotó: Lengyel György
borjak
Fotó: Lengyel György