Eurázsiai gyepekről szóló nemzetközi konferenciát rendeztek a Körös-Maros Nemzeti Parkban

2023. szeptember 25-28. között Szarvason került megrendezésre a 18. Eurasian Grassland Conference (EGC) elnevezésű nemzetközi konferencia,

melynek szervezői a gyepes élőhelyek kutatásával és védelmével foglalkozó szakembereket tömörítő Eurasian Dry Grassland Group (EDGG), valamint a Lendület Vegetáció és Magbank Dinamikai Kutatócsoport (Ökológiai Kutatóközpont) és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság voltak.

Hagyományosan az eurázsiai gyepes konferenciát mindig más ország, valamilyen, a szervező ország szempontjából kiemelt, vagy aktuális tudományos kérdéskörben rendezi meg. A 18. EGC témája „A gyepek megőrzése és kezelése a tájak átalakulásában” volt. A konferencia célja volt, hogy bővítse a gyepek védelme területén dolgozó kutatók, szakemberek ismereteit az egymástól földrajzilag távoli, de sok esetben rokon vonásokat viselő flóra- és fauna tartományokban elhelyezkedő gyepek növény- és állatvilágáról, sokféleségéről, kezeléséről és helyreállításáról.

A konferencián 19 ország közel 100 szakembere képviseltette magát. A programban többek között négy vitaindító előadás, fakultatív műhelymunka, plenáris előadások, közel 40 előadás és 37 kutatási eredményeket ismertető poszterből álló szekció is szerepelt. A konferencia résztvevői egy egész napos program keretében a Körös-Maros Nemzeti Park gyepterületeit is meglátogatták. A kirándulás során a résztvevők a Maros-ártér területén megtekinthették a Bekai-halom különleges lösznövényzetét, a Csanádi puszták Montág-puszta részén pedig a szikesek változatos növényvilágát, valamint a kardoskúti Fehér-tó és környékének egyedi élővilágát.

A konferencia keretében a tudományra nézve legjelentősebb, leginformatívabb előadásokat, tudományos posztereket és a fiatal kutatókat is díjazták.

túra
Fotó: Deák Balázs

 

konferencia
Fotó: Deák Balázs