Esti séta az ébredő tavaszi pusztán – Még az ugartyúkok is megszólaltak

Április 6-án tartottuk meg „Csalogányváró tavaszi túra” című programunkat Dévaványán, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontjában.

A programra tizenhárom vendég érkezett Dévaványáról, Vésztőről, Kiskunhalasról és Gödöllőről. Először egy sétára indultunk a Réhelyi tanösvényen. Megálltunk a túzokok bemutatókertjénél, ahol szakvezetőnk rövid előadást tartott e termetes madarak legfontosabb tulajdonságairól és az éppen aktuális násztáncról, a dürgésről. A bekerített területen lévő túzokok egészen közel jöttek hozzánk, a megfigyelőtoronyból pedig távolban lévő vad, dürgő túzokokat is sikerült teleszkóp segítségével megfigyelnünk.  

Kirándulásunk során láttunk sordélyokat, bíbiceket, és gyönyörködtünk a réti őszirózsák előbújó leveleiben. Mivel már esteledett, így a gyöngybaglyok éles rikoltása is sokfelől hallatszott. Nagy örömünkre megszólaltak az alkony madaraiként emlegetett ugartyúkok, ráadásul egy példányt láttunk is a sötétben repülni. Ahogy visszafelé haladtunk, már hallhattuk a látogatóközpont állatsimogatója mellett, illetve a szalmakazlakban fészkelő kuvikokat is.

Mivel az égbolt ezen az estén felhős volt, így a tervezett csillagászati megfigyelést nem tudtuk megtartani. Egy rövid előadás keretében azonban vendégeink sok érdekes információt hallottak a fényszennyezéssel kapcsolatban.

A túra a „Csillagséták nemzeti parkjainkban” elnevezésű, országos programsorozat keretében valósult meg.