Élménydús éjszakát töltöttünk a csillagos ég alatt, a Simotai-pusztán

Augusztus 28-29-én rendezte meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a „Hálózsákban a csillagos égbolt alatt” elnevezésű programját, melynek keretében egy éjszakát a szabad természetben töltöttünk a Simotai-pusztán.

Azért esett erre a helyszínre a választás, mert a tavaszi-nyári időszakban itt legelő szürkemarha gulya nagyszerű élőhelyet varázsolt a pusztán. A legelt gyepeket körbeölelő Simotai-mocsár a KMNPI egyik legfrissebb élőhely-rekonstrukciós beruházása. A vízkormányzás szabályozása mellett a mocsarak, mocsárrétek szürkemarhával történő legeltetése is fontos része a rekonstrukciónak. Az így felnyíló vízi növényzet a szegélyhatás következtében jóval gazdagabb, nagyobb fajszámú madárközösség megtelepedését teszi lehetővé.
 
Ebbe a csodás világba kóstolhattak bele vendégeink a közös séta alkalmával éppúgy, mint a tűzrakást követően, mikor az alkonyati pusztán megjelentek a vonulásra készülő bíbicek és seregélyek csapatai. Nagy pólingok jellegzetes kiáltásait lehetett hallani, miközben a kiszáradó mocsarakba megérkeztek a bakcsók és az éjszakázni gyülekező nyári ludak.
 
A kis, lobogó tűz mellett vendégeinkkel éjszakába nyúlóan hallgattuk a puszta hangjait és sokat beszélgettünk a természetvédelem és általában az emberi környezet jelenéről és jövőjéről. A szalonnasütés után, úgy 11.00 óra tájban mindenki nyugovóra tért.
 
Hajnalban, a párás reggelen vadrécék népes csapataiban gyönyörködhettünk, ahogy visszaérkeztek éjjeli táplálkozóhelyeikről a halastavakra, mocsarakra. Nagy örömünkre egy rétisas-pár is megjelent a legelő fölött és hosszasan köröztek a magasban.
 
A fotót Biró István készítette.

fellobbant a tűz...
hajnalodik...