Cserebökényben már kinyíltak a ködvirágok

A Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén február közepétől már tömegesen virágzik a tavaszi ködvirág. Ahol nagyobb mennyiségben nyílik, ott szinte ködszerű bevonatot képez a talajfelszínen.

A ködvirág a reggeli komolyabb fagyok megszűnését követően, kora tavasszal, februárban és márciusban kezd virágozni. Az egyéves, keresztes virágú növény 4-16 cm magas, de legtöbbször igen alacsony marad. A talajra simuló tőlevélrózsáját több levél alkotja, innen ágazik ki 2-3 virághajtása, melyek tetején pár milliméteres, fehér színű virágok ülnek.

Európai elterjedésű faj, Közép-Európán belül a legnagyobb állománya Magyarországon található. Napfényes, száraz gyepeken, legelőkön és kaszált réteken, de akár szántóföldeken is találkozhatunk vele. Leginkább az alföldi sík területeken fordul elő. Különösebb igénye sem a táplálék, sem a víz tekintetében nincs, rendkívül jól alkalmazkodó növényfaj. Apró, gyorsan és jól terjedő magjai vannak, az elhullott kis magvak sokszor már ősszel csírázásnak indulnak. Virágzásuk februárban kezdődik, amikor a mezők más növényei még nem jelentek meg. A virágzás és a termésérlelés mindössze pár hétig tart, utána elszórja magjait.

ködvirág
Fotó: Őze Péter
ködvirág
Fotó: Őze Péter