A Kis-Sárréten új termőhelyeken is megjelent az aranyfürt

A Körös-Maros Nemzeti Park területein három őszirózsafaj honos: a réti és a sziki őszirózsa, valamint az aranyfürt. Közülük a legritkább az aranyfürt, amely idén a Kis-Sárréten a régiek mellett új termőhelyeken is felbukkant.   

Az aranyfürt nemzeti parkunk több részterületén, így a Dévaványai-Ecsegi pusztákon, a Kígyósi-pusztán, a Bélmegyeri Fáspusztán és a Kis-Sárréten is megtalálható, de sehol sem gyakori. Előfordulása az egész Alföldön szórványosnak mondható, nagyobb állományai a hegylábak, dombvidékek sztyepprétjein találhatók. Nálunk szikes erdei rét társulásban található, leginkább sziki kocsorddal és réti őszirózsával együtt.

A Kis-Sárréten az aranyfürt hagyományos előfordulási helye Mezőgyán környékén a Kis-láp, az Eperjesi-legelő, valamint a Natura 2000 hatálya alá tartozó Gyaraki-szik. Idén azonban népes állománya került elő a Csillaglaposi-legelő északi részén is. A védett réti őszirózsa, vagy pettyegetett őszirózsa liláskék virágszőnyegében üde színfoltokat alkotnak az aranyfürt sárga virágai.

A Körös-Maros Nemzeti Parkban előforduló harmadik őszirózsa-faj, a sziki őszirózsa a Kis-Sárréten kifejezetten ritka, mivel elsősorban az erősen szikes, inkább szoloncsákba hajló részeket kedveli.

Az őszi pusztákon sétálva a liláskék őszirózsa-mezőkben az aranyfürt mellett sárga színfoltokat jelentenek még a réti peremizsek megkésett, virágzó példányai is. Az őszirózsafélék augusztus végén kezdenek virágozni és október végéig, néha még november elejéig is találhatunk virágzó példányokat.

aranyfürt
Fotó: Biró István
aranyfürt
Fotó: Biró István