magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Széchenyi 2020 - KEHOP pályázatok
 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kultúrtörténeti értékek
Védett természeti területek

Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
A daru őszi vonulása és telelése a Dél-Tiszántúlon
 
A daru északi költőhelyeiről elindulva nagyon kevés helyen áll meg a kontinens belsejében őszi vonulása során. A Kárpát-medencében az egyik ilyen pont a Körös-Maros Nemzeti Park területén található Vásárhelyi-puszta a kardoskúti Fehér-tó és térsége.
   
 
Rendszerint nyár végén, kora ősszel érkeznek az elsők hozzánk. Most is szeptember elsején érkezett néhány „szálláscsináló” előőrs. Néhány nap múltán két-három tucatra, majd két hét múlva már közel négyszázra nőtt a számuk. Közben több éjszakázó helyen is megjelentek, a napközben jórészt gyepeken, lucernásokon, parlagokon, felgazlott gabonatarlókon táplálkozó csapataik. A következő hetekben megfigyelhető volt, pár lökésszerű beáramlása a Dél-Tiszántúlra, amikor egyik napról a másikra többszörösére nőtt a számuk. Így október elején már néhány ezer állomásozott a Fehér-tó ismét sekély víz alá került medrében, közben észlehető volt a táplálékváltás, amikor a meginduló kukoricaaratások után maradt tarlókat kezdték lepni. Mint minden őszön most is november közepén számoltuk a legtöbb darut, 21 ezret. Ez a nagy tömeg sokaknak okozott örömet, látványt, kellemes emléket, amikor kilátogattak hozzánk a szombatonkénti darulesre.
 
Az idő zordabbra fordultával, befagytak a vizek, eke alá kerültek a tarlók, elköszöntek a nagyobb madár tömegek a pusztáinkról. A darvak is elindultak észak-afrikai telelőhelyeik felé. A decemberi aszály, a tartós fagyok elzárták a mostani télen különben is kevés ivó és éjszakázó helyet a madarak elől. Éjszakázó daru alig maradt, azok is csak véletlenszerűen tűnnek fel, de néhány százas táplálkozó csapataik azért a kukoricatarlókon és a kukorica után vetett gabonákon azért meg-megjelennek napközben. Este aztán nyugat, délnyugat felé veszik az irányt és feltehetően a Tisza nyugati oldalán táboroznak le éjszakára. Mostani viselkedésük ellenkezik a korábbi megfigyelésekkel, amikor is a telelő darucsapat egy-egy kisebb fennmaradt kukoricatáblához ragaszkodott éjjel-nappal és legfeljebb alig pár száz métert mozdult naponta.
 
 
   
 
2017.01.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design