magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Szép eredménnyel zárult az idei első túzokszámlálás
 
A januári szinkronszámlálás során mintegy 50 ezer hektárnyi élőhelyet vizsgáltunk át, ahol összesen 631 túzokot figyeltünk meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság illetékességi területén. Ez a hazai állomány mintegy egyharmada.
   
 
Igazgatóságunk területén belül három helyen élnek túzokok: Dévaványa térségében, a Kis-Sárréten és a Csanádi pusztákon. A legnagyobb hazai populáció Dévaványa környékén él, a január 5-6-án elvégzett számlálás során itt 534 példányt regisztráltunk. Többségük a szépen zöldellő repcetáblákon tartózkodott, így könnyen fel tudtuk mérni az állományt.
 
Dévaványa térségében évek óta hasonló nagyságrendű az állomány, ami azt mutatja, hogy továbbra is kedvezőek az életfeltételek a telelő túzokok számára. Ha azonban figyelembe vesszük a fiatal madarak évente történő gyarapodását, akkor az állománynak folyamatosan emelkedő tendenciát kellene mutatnia. Ez valószínűleg azért nincs így, mert a fiatal példányok egy része Bihar térségébe megy el innen. Ezt támasztják alá a korábbi gyűrűzések tapasztalatai is.
 
Idén különösen jól keltek a túzokok számára legfontosabb téli táplálékot jelentő repcék, ez segíti a nagy madarak áttelelését. A kemény hidegek idején a túzokok rendszerint nagyobb csapatokba állnak. Ha vastagabb hótakaró képződik, akkor a repceföldek egy részét megtisztítjuk, hogy könnyebben hozzá tudjanak férni a táplálékhoz.
 
A túzokok másik jelentős élőhelyén, a Kis-Sárréten 62 példányt számoltunk. Többségük Vésztő határában, a Földház-zugban tartózkodott. A Mezőgyán térségében élő 33 példányt pedig a határ túloldalán a Szalontai-gyepeken sikerült „leltárba vennünk”.
 
A Csanádi pusztákon 35 madarat észleltünk. Öreg és fiatal kakasok, tojók és fiókák egyaránt vannak a csapatokban. A repcetáblák ebben a térségben is szépen zöldellnek, s bőven vannak lucernatáblák és nyílt gyepterületek is, így megfelelőek a feltételek a túzokok átteleléséhez.
 
 
 
 
 
 
   
 
2016.01.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design