Kilenc fiókát nevelt fel Cserebökényben egy szalakótapár

Kilenc fiókát nevelt fel egy szalakótapár a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén. Magyarországon ez a második, bizonyított eset, amikor ilyen népes család lapult egy költőládában.

A kirepülés előtt álló fiókák az Igazgatóság kezelésében élő magyar szürke szarvasmarha gulya közelében, egy kihelyezett költőládában cseperedtek fel. Július 1-én, egy ellenőrzés során bukkantunk rájuk.  

Az öreg, korhadt, harkályok által vájt fák fogyatkozásával párhuzamosan csökkentek a szalakóták természetes költési lehetőségei is. A zöld küllők és fekete harkályok odúinak pótlására mesterséges költőládákat helyeztünk ki, amelyeket növekvő számban foglaltak el a szalakóták.

Az afrikai telelőhelyről április végétől visszaérkező szalakóták május közepe és július vége között, évente egyszer költenek. Fészekaljuk általában 4-5 fehér színű tojásból áll. A 18-19 napig tartó kotlást többnyire a harmadik tojás lerakása után kezdik el, emiatt a kelés nem egyszerre történik. A fiókák fejlettségében így jelentős eltérés mutatkozik. A röpképesség eléréséig az odúban 28-29 napot töltenek. A korábban kelt, fejlettebb fiókák értelemszerűen hamarább repülnek ki.

Idén a Cserebökényi-pusztákon a szalakóták túlnyomó többsége május közepétől kezdett költésbe. A 200 kihelyezett odú ellenőrzésekor 166-ban költöttek szalakóták. Jellemzően 4-5 jól fejlett fiókát találtunk, de hat helyen 6 fiókás, egy helyen 7 fiókás, míg egy másik helyen 9 fiókás fészek is előfordult. A KMNPI területén az első év, hogy egy odúban 6 fiókánál több került szem elé.

Magyarország területén ez a második sikeres, 9 fiókás szalakótaköltés, az első 2019-ben, Kunszentmiklóson volt. Ilyen esetekben a tojásszám-növekedést valószínűleg ún. összetojás okozza, azaz valamilyen oknál fogva több tojó rakja le ugyanoda a tojásait.  

szalakóta
Fotó: Őze Péter