magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Dévaványán is készült fotó az üstökösről!
 
Még néhány napig gyönyörködhetünk az idei nyár csillagos éjszakáinak szenzációjában, a NEOWISE üstökösben. A megfigyeléshez az egyik legtökéletesebb helyszín a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterülete.
   
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság hosszú távú együttműködést tervez a Csillagászati és Földtudományi Központ Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetével. Az együttműködés keretében az Alföldön egyedülálló, az égboltot éjjel-nappal követő, intelligens kamerarendszer kerül kiépítésre a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban. A most felszerelésre kerülő meteorkamera rendszer alkalmas lesz a Föld légkörébe belépő kozmikus törmelékek korábbi pályájának és a légkörben történő lehullásuk részletes vizsgálatára. A folyamatosan üzemelő rendszer a meteorok felfedezésétől egészen az esetlegesen földet érő meteoroid darabok leérkezéséig képes azokat követni.
 
Külön szerencse, hogy a már működésbe helyezett kamerák próbaüzeme alatt jár bolygónk közelében a C/2020 F3 (NEOWISE) üstökös, melyet a NASA egyik programjában fedeztek fel idén március 27-én. Az üstökös eleinte csak a hajnali órákban volt megfigyelhető, de július közepe óta már az esti égbolton is látható. Az üstököst ábrázoló felvétel július 13-án készült 22:29 perckor a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontból. A cikket illusztráló másik képen pedig a kamerák egyik első valódi „zsákmánya” egy kisebb meteor látható, melyet július 16-án 22:50 perckor rögzítettek a dévaványai kamerák. Az üstökös és a meteor is a képek jobb alsó részén láthatók.
 
 
 
 
 
   
 
2020.07.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design