magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Csodák birodalma – Háromszázmilliós fejlesztés a Körösvölgyi Állatparkban
 
Június 25-én újabb jelentős fejlesztés végére került pont a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Körösvölgyi Állatparkjában. A nettó 330 milliós beruházás átadási ünnepségét dr. Nagy István agrárminiszter is megtisztelte jelenlétével.
   
 
A vendégeket először dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója köszöntötte. Beszédében visszatekintett a kezdetekre, az 1994-es esztendőre, amikor az újonnan megalakult Igazgatóság székhelyének otthont adó Anna-ligetben még romos, omladozó épületek voltak, s a terület egy részét gabonatáblák foglalták el. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára a liget teljes területe – 27 hektár –, az Igazgatósághoz tartozik, s arculata is teljesen megújult.
 
Dr. Tirják László elmondta: a „Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark komplex ökoturisztikai fejlesztése” elnevezésű projekt nettó 330 millió forintból valósult meg, 100 százalékos európai uniós támogatással, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) forrásaiból. A látogatók számára egy 2100 négyzetméteres, korszerű parkoló épült, ahol elektromos és hibrid rendszerű gépjárművek töltésére is lehetőség nyílik. A vendégek egy tetszetős (bagoly formájú) főbejáraton keresztül juthatnak a látogatóközpont épületébe, ahol az új, 250 négyzetméteres alapterületű interaktív, állandó kiállítás segítségével megismerhetik a Dél-Tiszántúl táji és kultúrtörténeti örökségét, a Körös-Maros Nemzeti Park természeti kincseit. Új büfé és ajándékbolt, sétautak, valamint egy gyermek- és családbarát helyiségeket magába foglaló foglalkoztató is megépült. Új kifutók létesültek, s állatsimogatót is kialakítottak.
 
Babák Mihály, Szarvas város polgármestere hangsúlyozta, hogy a természet eredeti állapotának visszaállítása, megóvása és a szélesebb közönséggel történő megismertetése rendkívül fontos feladat.
 
Dankó Béla országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a nemzeti parkok is fontos szerepet töltenek be a turizmus fellendítésében. „A mai turistáknak olyan szolgáltatásokat kell nyújtani, ami arra ösztönzi őket, hogy minél több időt töltsenek az adott helyszínen és ott minél több pénzt költsenek” – hangsúlyozta a képviselő.
 
Dr. Nagy István agrárminiszter beszédének elején leszögezte: az ember és a természet között harmóniát, egyensúlyt kell teremteni. Ebben jelentős szerepük van a nemzeti parkoknak, melyeknek látogatottsága 2010 óta 26 százalékkal emelkedett, s mára meghaladta az évi 1,6 milliót. A cél a 2 milliós határ átlépése. A Körösvölgyi Állatpark egyre nagyobb turisztikai vonzerőt képvisel, tavaly már 45 ezer látogatót fogadott, a térség településeiről rendszeresen érkeznek ide óvodai és iskolai csoportok – hangsúlyozta a miniszter, aki a „csodák birodalmának” nevezte az Állatparkot.
 
Dr. Nagy István szólt arról is, hogy az idén véget érő pénzügyi ciklusban több mint 40 milliárd forintot fordítanak a hazai nemzeti parkok különböző beruházásaira. Számos helyszínen épülnek új látogatóközpontok és más bemutatóhelyek.
 
Az átadási ünnepség után a vendégek megtekintették a látogatóközpont új kiállítását, a büfét és a fogadóépületet, majd tettek egy sétát a Körösvölgyi Állatparkban. Itt kedves meglepetésként azt a két farkaskölyköt is megsimogathatták, amelyek idén májusban kerültek az Állatparkba.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2020.06.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design