magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Bakcsók, csérek, szarvasok – élményekkel teli kirándulás a Biharugrai-halastavakon
 
Június 13-án, szombaton délután a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által üzemeltetett Bihari Madárvártán találkozott az a népes kis csapat, amely egy kellemes nyáresti sétára vállalkozott a Biharugrai-halastavak területén.
   
 
Távolról viharfelhők gyülekeztek ugyan, de azért nekivágtunk a szakvezetéses túrának. Első utunk a Zöldhalmi-tónál elhelyezett megfigyelőtoronyhoz vezetett, ahonnan a tó nádasában és bokorfüzeseiben kialakult vegyes gémtelep lakóinak életébe pillantottunk be. Nagy kócsagok, kis kárókatonák, vörös gémek, bakcsók kerültek szemünk elé, amint táplálékot hordtak a telepen rejtőző fiókáiknak. Sajnos az itt költő batlák nem mutatkoztak, de egyéb látnivalókban bőven volt részünk.
 
Ahogy esteledett, a begécsi tórendszeren tettünk egy sétát, ahol tisztes távolságból egy mesterséges betonszigeten kialakult küszvágó csér és dankasirály telep életét figyelhettük meg. A nemzeti park megfigyelőtornyához érve gyönyörű kilátás nyílt nemcsak a halastavakra, hanem a környező erdőkre és gyepterületekre is. Az egyik benádasodott tómederben rövid időre egy szarvastehén is feltűnt, valószínűleg közelben elfektetett borjához sietett vissza.
 
Vendégeink nagy örömére egy öreg rétisas repült át a tavak fölött, nagy riadalmat keltve az ott tanyázó szárcsák, barátrécék és cigányrécék között. Visszafelé egy széles, vízitökkel benőtt csatorna mellett haladtunk, ahol a fényképezőgéppel érkezők is zsákmányra leltek. Lefotózhatták a vízitök vastag levélzetén üldögélő üstökösgémeket, s az öreg fűzfák gallyain pihenő kis- és nagy kócsagokat.
 
Közeledtünkre a csatorna mentén mocsári teknősök ereszkedtek a vízbe és megfigyelhettünk néhány rablást is, ahogyan a csuka vagy a süllő apróhalakra vadászott. Az eső szerencsére elkerült bennünket, így vendégeink kérésére a naplementét Vátyonban, egy gyönyörű erdei tisztáson vártuk meg, hallgatva a fülemülék koncertjét.
 
A fotókat Biró István készítette
 
 
 
 
   
 
2020.06.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design