magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egy remek tavaszi tipp: túrázzunk a Halásztelki Tanösvényen!
 
Mint ismert, a Körös-Maros Nemzeti Parkban, a járványveszély miatt szükséges óvintézkedések előírásai betartása mellett, 2020. május 15-től újra kinyitnak az Igazgatóság bemutatóhelyei és elindulnak az előre meghirdetett túrák, valamint az igényelhető túra- és szakvezetések.
   
 
Szarvas környékének egyik kedvelt kiránduló-pihenő helye a Körös-Maros Nemzeti Park Körös-ártér részterületén található Halásztelki tanösvény és természeti környezete. A Szarvast Mezőtúrral összekötő vasúti híd lábánál induló 3,5 km hosszú, 10 információs táblából álló tanösvény a városból gyalog vagy kerékpárral a folyó védtöltésén könnyen megközelíthető.
 
Májusban virágos rétek, árnyékos ligeterdők, csillogó víz, friss levegő, a költőhelyeikre érkező madarak éneke fogadja a túrázókat. A nemzeti park „Évszakok” elnevezésű tematikus túraprogramja keretében szakvezetéssel is bejárható a tanösvény vadregényes útvonala. A túra során a látogatók megismerkedhetnek a Hármas-Körös hullámterének szinte összes élőhelytípusával, felfedezhetik a folyó, a mocsárvilág, az ártéri rétek és ligeterdők sajátos élővilágát. Különleges ilyenkor a tanösvény mentén található nagy kiterjedésű, feltöltődött holt mederben ezrével virágzó mocsári nőszirmok sárga virágtengere. Érdemes megnézni most ezt a természeti látványosságot. A gyönyörű virág ugyan nem védett, de élőhelyeivel együtt ritkulóban van. A hónap hátralevő részében zömmel kellemes, napos időt jelez előre a meteorológia. Úgyhogy kalandra fel! Mindenkit szeretettel várunk!
 
A kiránduláshoz szakvezetés is igényelhető. A szakvezetéses túra várható időtartalma 2 – 2,5 óra.
 
Találkozó helye: Halásztelki-tanösvény indító táblája, a Szarvas-Mezőtúri vasúti híd lábánál, a Hármas-Körös bal partján.
GPS-koordináták: E 46°54'44.64"E; K 20°33'42.06".
Programdíj: felnőtteknek 700 Ft/fő, gyermekeknek, diákoknak 500 Ft/fő.
Előzetes jelentkezés, további információ Tóth Tamás József természetvédelmi területfelügyelőnél (06-30-475-1780).
 
A fotót Tóth Tamás József készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2020.05.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design