magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Örvendetesen nőtt a kanalasgémek száma a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés Megyei Helyi csoportjával együttműködve, a napokban elvégezte a Kis-Sárréten a kanalasgém-telepek felmérését.
   
 
A kanalasgémeknek a KMNP területén belül csak a Kis-Sárréten vannak állandó telepei. Az egyik telep az Ugrai-réten, a másik pedig a Begécsi-halastavakon található. Mindkét élőhelyen avas nádasban telepedtek meg, egyéb gémfélékkel társulva.
 
A Kis-Sárréten a költőpárok száma az 1990-es évek előtt 10 és 60 pár között ingadozott, majd a ’90-es évek közepétől állományuk folyamatosan növekedett és elérte a 184 párat. Az elmúlt néhány évben viszont csökkenés következett be, tavaly már csupán 40 párat számoltunk a két telepen. Éppen ezért örvendetes, hogy ebben az évben összesen 85 pár kanalasgémet találtunk.
 
A költőpárok mintegy fele a Begécsi-halastavakon, a másik fele pedig az Ugrai-réten telepedett meg. A halastavakon nagy kócsagok költenek a közelükben, az Ugrai-réten pedig nagy kócsagok és kis kárókatonák is fészkelnek a társaságukban.
 
A kanalasgém közelről jól felismerhető, más madarakkal nehezen összetéveszthető. A gólyánál valamivel kisebb, fehér színű, csőre vége kanálszerűen ellaposodó, erről kapta a nevét is. Az öreg madarak begye rozsdás árnyalatú és költési időben tarkójukon bokrétaszerű üstököt viselnek.
 
Hazánkban elsősorban a síkvidéki vizes területeken, ártereken, mocsarakban és tavakban fészkelnek, ott, ahol a táplálkozási igényeiket is könnyen kielégíthetik. Legtöbbször nádasokban van a fészkük, de alkalmanként ártéri erdőkben is megtelepednek. A Földközi-tenger mellékén és Afrikában telelnek, ahonnan igen korán, már február második felében megérkeznek.
 
A Kis-Sárréten ebben az évben a szokásosnál korábban kezdtek költésbe, április közepén már fiókákat neveltek. Fészekaljuk 3-4 tojásból áll, melyekből 23-24 nap elteltével kelnek ki a fiókák. Nevelésükben mindkét szülő részt vesz. A kanalasgémek tápláléka igen változatos, különféle vízi rovarokat, rákokat, békákat, apró halakat esznek, melyeket a gázolható vízből, oldalirányú csőrvágásokkal szereznek meg. A Kis-Sárréten fontos táplálkozó-területeik a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által létesített vizes élőhely-rekonstrukciók. Bízunk benne, hogy az idén tapasztalt állománynövekedés a jövőben is folytatódik.
 
A képek illusztrációk:
 
Fotó: Motkó Béla
 
Fotó: Tóth Imre
 
 
 
 
   
 
2020.04.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design