magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Virágzik a löszpuszták szerény szépsége, a csuklyás ibolya
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén a figyelmes természetjáró ezekben a napokban jó eséllyel rábukkanhat néhány, virágzásban lévő csuklyás ibolyára.
   
 
A csuklyás ibolya nem védett növény, ezért kevesebb figyelem irányul rá. Mivel kifejezetten a jó minőségű löszgyepekhez kötődik- melyek nagy részét a korábbi évtizedekben beszántották- élőhelye beszűkült, állománya jelentősen lecsökkent.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül leginkább a jó állapotban fennmaradt, eldugott löszgyepeken fordul elő, védett növényfajokhoz társulva. A Csanádi pusztákon, a Kígyósi-pusztán, a Tompapusztai löszgyepen, a Tatársánci ősgyepen, valamint Csorváson vannak jelentősebb állományai.
 
Ezt az aprócska, szerény növényt csak kora tavasszal láthatjuk, mivel a gyepek alsó szintjén él, hasonlóan a homoki pimpóhoz, vagy a szártalan csüdfűhöz. Később, amikor már a magasabb növények megnőnek, akkor a föld közelében lévő, apró ibolyákat nehéz megtalálni.
 
A csuklyás ibolya március közepén bontja ki szirmait és 2-3 hétig virágzik. Utána csak a zöld levelei maradnak meg, melyek szintén meglehetősen szerény méretűek. Ha kellően nyílt élőhelyen van, akkor látványos, szőnyegszerű virágzást is produkálhat (mint például a krókuszok), de sajnos az élőhelyek beszűkülése miatt ilyen látványos virágtengerre már kevés helyen számíthatunk.
 
A városi parkokban, ligetekben előforduló illatos ibolyához hasonlóan a csuklyás ibolya virágai is lila színűek, de ritkábban előfordulnak fehér példányok is.
 
A fotókat Balogh Gábor készítette.
 
 
Ilyen szőnyegszerű előfordulása már alig van a növénynek.
Csak a legjobb löszgyepekben találni belőle ennyit.
 
 
 
   
 
2020.03.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design