magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Újra itthon! - Visszatértek az első fehér gólyák a Dél-Alföldre
 
A Körös-Maros Nemzeti Park tájaira március közepén visszatértek az első fehér gólyák. Már elfoglalták fészkeiket, ott pihenik ki a hosszú vándorút fáradalmait.
   
 
Az első fehér gólyát március 12-én, a Kardoskúti Fehértó részterületen észlelték Igazgatóságunk munkatársai. A madár csupán átrepült a terület felett, nem szállt le. Az elmúlt napokban azonban már több olyan példány is felbukkant, amelyek nálunk költenek és saját fészküket foglalták el ismét. A március 18-i adatok szerint a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság működési területére öt fehér gólya tért vissza. Szarvason 2, Gyomaendrődön, Gyulán, Sarkadkeresztúron és Békéscsabán 1-1 példány tartózkodik már a fészekben.
 
Az afrikai tájakon telelő fehér gólyák többsége általában március második felében vagy április elején jön vissza költőhelyére. Először a hímek érkeznek, a tojók később követik őket. A KMNPI működési területén mintegy 500 gólyapár fészkel. A korábbi évekhez hasonlóan idén is felkészültünk fogadásukra, az áramszolgáltatókkal együttműködve gondoskodtunk a fészkek biztonságáról, javításáról, szükség esetén áthelyezéséről illetve cseréjéről.
 
A kép illusztráció.
 
 
 
 
   
 
2020.03.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design