magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Szépséges madárvilág: Vörösnyakú ludak a Kenderesszigeti-halastavakon
 
Késő ősszel a hazai nagyobb vizes élőhelyeken megjelennek az északkeletről érkező vadlúdcsapatok. A Körös-Maros Nemzeti Park klasszikus vadludas területei a kardoskúti Fehér-tó, a Biharugrai és Begécsi halastavak és a Kígyósi-puszta. Alkalmanként az Észak-Békésben fekvő Kenderesszigeti-halastavak is szolgálnak érdekességgel vadlúdvonulás idején.
   
 
Az utóbbi évtizedek trendje az egyre későbbi érkezés és az áttelelések rendszeressé válása. Évtizedekkel ezelőtt az érkezést a vetési ludak kezdték szeptember végén, majd október első hetében megérkeztek a nagy lilikek. Itt maradt a lúdsereg egészen a fagyok beálltáig. Szinesítő elemként néhány színpompás vörösnyakú lúd és kis lilik is megjelent közöttük.
 
Mára az időjárási körülmények és egyes fajok mennyiségi viszonyai megváltoztak nemcsak a mi térségünkben, hanem egész Magyarországon. A vetési lúd az egyik legritkább vadlúdfaj lett, miközben a korábbi évtizedekben 25-30 %-os részvétellel szerepelt az Alföld vadlúd-állományában. A nagy lilikek sem érkeznek tömegével már október elején, hanem november közepe táján látjuk csak nagyobb csapataikat rendszeresen. A kis lilik sajnos megmaradt a szórványosan megfigyelhető fajok körében, de évről évre azért megjelenik a biharugrai és a kardoskúti gyülekezőhelyeken.
 
A vörösnyakú lúd előfordulása térben-időben kitolódott. Már nem egyes egyedeit, hanem csapatait látjuk a gyülekezőhelyeken. Néhány éve egy szinkronizált vadlúdszámlálás alkalmával már több ezer példány előfordulását lehetett kimutatni Magyarországról, ami egy vonulási útvonal-módosulás eredménye. Ez az egyébként veszélyeztetett állományú, kis termetű lúdfaj Nyugat-Szibéria kis területén költ. Csaknem a teljes állomány a Kaszpi-tenger déli felének öbleiben, a Fekete-tengeren, Romániában és Bulgáriában telel. Felértékelődőben van a Kárpát-medencében található telelőhelyeinek fontossága is.
 
A Kenderesszigeti-halastavakon a napokban több alkalommal figyeltük meg vörösnyakú ludak kisebb csapatait, amint a védett terület vizein tartózkodnak. A legtöbb 12 példány volt.
 
A kép illusztráció.
 
 
 
   
 
2020.02.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design