magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Sokszínű, gazdag madárvilág a Simotai-mocsárban
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban található Simotai-mocsár már leszáradóban van, de az ottani vizes élőhelyeken még mindig nagyon gazdag madárvilág figyelhető meg.
   
 
A nyárutó száraz és forró időszakában rendkívül fontosak a megmaradt vizes élőhelyek. A mocsarakra sokszor jellemző, hogy nyár végére teljesen kiszáradnak, de az évjárat függvényében egyes mocsarakban ilyenkor is marad víz.
 
A Simotai-mocsár Biharugra és Zsadány között található, ott, ahol a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét területrészén tartott tinógulyát is legeltetjük. A mocsarak részleges kilegeltetésével, a sok szerves anyag eltávolításával jelentősen javul az élőhelyek minősége.
 
Jelenleg a Simotai-mocsár is leszáradóban van, de jellegénél fogva több, változó vízmélységű szintre tagolódik, beleértve a víz melletti fövenyes részt is. Az eltérő vízmélységeknek köszönhetően a mocsár egyszerre többféle madárfaj számára kínál kedvező táplálkozási feltételeket. A víz melletti föveny kedvező például az itt túrkáló sárszalonkák számára, de megfigyelhetők a fövenyen az egyik nádtakarásból a másikba átszaladó vízityúk-fiókák is. A sekély vizű részeket réti és kormos cankók látogatják, a mélyebb vizekbenben pedig nagy kócsagok, kanalasgémek, szürke gémek illetve nyári ludak és récék keresnek táplálékot. A felsorolt fajokon kívül fekete gólyák is látogatják a Simotai-mocsár vizes élőhelyeit.
 
A kép illusztráció
 
Fotók: Motkó Béla
 
 
   
 
2019.09.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design