magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kiváló költési szezon, életerős fiókák a kék vércséknél
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban idén kiváló költést tapasztaltunk a kék vércséknél. A fiókák egy része már kirepült, valamennyien szépen fejlettek, életerősek.
   
 
A kardoskúti Fehér-tó térségében az előző évek után most újra erősebb az állomány, mintegy 120 pár költését regisztráltuk. A pároknak bőven volt mivel táplálniuk utódaikat, a május-júniusi esők hatására ugyanis megerősödött a növényvilág, s ezáltal a rovarok is felszaporodtak, ráadásul pocokgradáció is jellemezte a térséget. Szinte minden fészekalj négytojásos volt, a fiókák pedig életerősek, a gyűrűzéskor 200 grammosakat is találtunk.
 
A Cserebökény részterületen is némileg emelkedett a költőpárok száma. Az elmúlt évek során a térségben kétszáz költőládát helyeztek ki kollégáink. Az itteni öt telepen összesen 111 pár költött, emellett 5 pár szoliter költését is regisztráltuk. Voltak olyan párok is, amelyek kidőlt fák hasadékait használták fészkelőhelyül. A fészekaljak többsége 3-4 tojásos, de egy helyen öt tojást is találtunk. A fiókák többsége július elején kirepült, de néhány megkésett fészekalj kirepülése csak augusztus elején várható.
 
A Csanádi pusztákon a korábbi évekhez hasonlóan idén is mintegy 100 pár kék vércse fészkel, 15-20 százalékuk szoliter módon, a többiek kolóniákban. A Csanádi pusztákon széthúzódott a költés, néhány fészekből már július első felében kirepültek a fiókák, másutt még csak pelyhesek.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park északi területein jóval kevesebb kék vércse költ, mint a déli tájakon. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon mindössze hat párról tudunk, a Kígyósi-pusztán pedig 5-6 pár költött az idén.
 
Kirepült fiatal egyed
 
 
   
 
2019.07.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design