magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Új szerepben a nagyéri gőzmalom kéménye: kilátó a Csanádi-pusztákra
 
A napokban avatták fel Nagyéren azt a 25 méter magas kilátót, amelyről beláthatjuk a Körös-Maros Nemzeti Park Montág-puszta részterületét, sőt tiszta időben akár a Világosi-hegyeket is felfedezhetjük a távolban.
   
 
A kilátó érdekessége, hogy egy 125 éves, egykori malomkémény köré épült fel. Az 1900-as évek fordulóján a Zöldi családnak volt itt egy, akkoriban nagyon korszerűnek számító gőzmalma, amelyből azonban mára már csak a kémény maradt meg.
 
Nagyér a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Montág-puszta mellett fekszik, erre az adottságra építve pályázott a község önkormányzata több, turisztikai célú beruházásra. Kialakítottak egy szálláshelyet (Zöld béka), három tanösvényt (pillangós, madaras, szikes-vizes élőhely), valamint a Maros-háton egy túraútvonalat. Ezekkel a beruházásokkal párhuzamosan megépült a kilátó is.
 
A régi kémény köré egy acélszerkezetet építettek és tetejét egy kicsit visszabontották. A látogatók 144 lépcsőn juthatnak fel a 25 méter magas kilátó tetejére. A lépcsőket úgy alakították ki, hogy azokon bárki kényelmesen fel tud sétálni, ráadásul közben pihenők is vannak.
 
A magasból a Körös-Maros Nemzeti Park kétezer hektáros Montág-pusztai területét olyan perspektívából csodálhatjuk meg, amire csak ritkán adódik lehetőség. A településtől nyugatra, a Száraz-ér menti nádas vonulat mögött elterülő puszta egységes képét csak néhány fasor és tanya bontja meg. Föntről megfigyelhetjük a puszta szélén vadászó barna rétihéjákat, a kilátó körül röpködő fecskéket, s bekukkanthatunk a közelben lévő gólyafészekbe is.
 
A fotót Lovászi Péter készítette.
 
 
   
 
2019.05.28.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design