magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Orchideák: a madársisakok mellett a békakonty is megjelent a Kígyósi-pusztán
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén a fehér és a kardos madársisak mellett egy új orchideafaj, a tojásdad békakonty első példánya is előkerült.
   
 
A Gyula határában fekvő Szabadkai-erdőben májusban kibontják virágaikat az orchideák. Itt eddig két orchideafaj – a fehér és a kardos madársisak – jelenlétéről volt tudomásunk, idén azonban találtunk egy tő tojásdad békakontyot is. Ez a növény a nemzeti park működési területén is meglehetősen ritka, a védett területeken pedig ez az első megkerült egyed.
 
Földünkön mintegy 25 ezer orchideafaj él. A virágüzletekből a díszes, látványos virágú orchideákat ismerjük, a Magyarországon honos orchideák azonban ezeknél jóval szerényebb kinézetűek. A madársisakok apró, fehér virágaikkal díszítik a májusi, júniusi erdő alját, a békakonty zöldes, sárgászöldes virágai azonban nem igazán keltik fel a természetjárók figyelmét. Ezt a növényt inkább az átellenesen álló, jellegzetes, tojás alakú leveleiről tudjuk beazonosítani.
 
Mindhárom faj inkább a dombvidéken, alacsonyabb hegyvidéken honos, alföldi megjelenésük ritkának mondható, bár szerény megjelenésük miatt még több helyen is lehetnek. Megbúvó természetüket, rejtett életüket az is jellemzi, hogy az időjárás függvényében nem minden évben egyforma intenzitással hajtanak, előfordulhatnak évek, amikor a virágzás teljesen el is marad. Az egyedfejlődésükre jellemző, hogy a földre hullott magok évekig fejlődnek a talajban. Gyakran csak 6-8 éves korukban jelennek meg a felszínen, de ezt követően is éveket kell várni az első virágzásra. Ennek a lassú fejlődésmenetnek köszönhető, hogy a két nálunk található madársisak-faj átlagos élettartama 25 év körülire, míg a békakontyé akár 40-70 évre is tehető.
 
A békakonty már virágzik, a madársisakok virágzása azonban csak most kezdődik és várhatóan még 2-3 hétig eltart. A fehér és a kardos madársisak állománya több száz egyedre tehető, de ez a tömeg nem jelent látványos virágszőnyeget az erdő alján, minden egyes tő felfedezése, megtalálása komoly keresést, kutatást igényel.
 
Fotó: Boldog Gusztáv
 
Békakonty
 
Kardos madársisak
 
   
 
2019.05.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design