magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egy madárka az Atlasz-hegységből: a csicsörke
 
Sok más madárfajjal együtt a csicsörke is a napokban érkezett meg telelőhelyéről a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ez az aprócska madár a lakott területekhez kötődik, így elsősorban a városokban, falvakban találkozhatunk vele.
   
 
A csicsörke közeli rokona a kanáriként ismert díszmadárnak és ősei az észak-afrikai Atlasz-hegység örökzöld régióiban éltek. Sajátos múltú fajról van szó, melynek terjeszkedése már évszázadokkal ezelőtt megkezdődött. Mára Európa legészakibb területeit kivéve mindenütt megtalálható.
 
Magyarországon biztos adatunk az 1830-as évekből van, amikor is a Dunántúlon már elterjedt költőmadárként írták le. Hosszú ideig nem lépte át a Duna vonalát és nyugodtan mondhatjuk, hogy az Alföldön, különösen Békés megyében úgy az 1980-as évek óta tekinthető állandó költőfajnak. Lakott területek zöldövezetében, parkokban, temetőkben, fasorokon él és - ragaszkodva őshazájához -, különösen kedveli az örökzöld fenyőkkel, tujákkal, ciprusokkal tarkított területeket. Apró termete miatt leginkább a hangját hallhatjuk, ahogy a fa csúcsán, vagy a villamos vezetéken ülve, szárnyait rezegtetve énekel. Hangja méretéhez képest rendkívül erős és gyakorlatilag leírhatatlanul éles csicsörgés, nyugodtan mondhatjuk, hogy a csicsörke az csicsörög.
 
Ma már nem számít ritka madárnak. Évente kétszer-háromszor is költ. Elsősorban magevő, apró növények, fűfélék magjait szedegeti. Természetesen a talajon keresgélve azért rovarokat is zsákmányol. Ez a sárgás színű, aprócska madár üde színfoltja városainknak, falvainknak.
 
 
   
 
2019.04.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design