magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Visszatértek a darvak a Kardoskúti Fehértóra
 
Február elején visszatértek a darvak a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó részterületére. Jelenleg több mint négyszáz példány tartózkodik a térségben.
   
 
December közepén alig láttunk errefelé darvakat, mivel az aszályos ősz miatt a tómeder teljesen kiszáradt. Azóta azonban többször is esett jelentős mennyiségű hó, amely az utóbbi hetek tavaszias időjárásának hatására megolvadt, így most a Fehér-tó medrének szinte teljes területét víz borítja. A sekély víz ideális éjszakázóhelyet jelent a darvak számára.
 
Táplálkozni a környező földekre járnak, ahol a tavalyi betakarítás során elszóródott kukoricamagokat szedegetik. Inni és éjszakázni nemcsak a Fehér-tavon, hanem a közelben található három kisebb szikes tavon is tudnak.
 
Jelenleg a Fehér-tó környéke a darvak legészakibb telelőhelye a Kárpát-medencében. A nagy madarak döntő többsége Afrika északi részén és a Közel-Keleten tölti a telet, de mindig maradnak csapatok Európa déli részén is, melyek aztán a felmelegedés hatására északabbra mozdulnak. Ha az időjárás ismét hidegebbre fordul, akkor újra délebbre húzódhatnak.
 
Az enyhüléssel együtt a fagyhatáron mozgó nagy lilikek is megjelentek Kardoskút térségében. A napokban már 6500 példányt számoltunk, melyek napközben az ősszel lelegeltetett és mostanra már megeredt gyepekre járnak táplálkozni. A nagy lilikek között színező elemként a vörösnyakú ludak és apácaludakat mintegy félszáz nyári ludat és egy-két kis liliket is megfigyeltünk. Récék szintén tartózkodnak a térségben, számuk most mintegy 700-ra tehető. Többségük tőkés réce, de lehet látni fütyülő, csörgő és nyílfarkú récéket is a csapatokban.
 
   
 
2019.02.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design