magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Élénkülő télvégi madármozgás a Kis-Sárréten
 
A naptár szerint még bőven van hátra a télből, de a madárvilágban bekövetkezett változások már a tavaszt idézik. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén a halastavakon eltűnt a jégtakaró és egyre több madár jelenik meg.
   
 
A legintenzívebben a vadludak és a récék száma növekszik. Négy-ötezer vadlúd egész télen kitartott a halastavakon, mostanra azonban számuk már meghaladta a 10 ezer példányt. Többségük természetesen most is nagy lilik, de kisebb vörösnyakú és vetési lúd csapatok is felbukkantak. A nyári ludak egy része már párba állt és a fészkelőhelyeken készülődik a költésre.
 
A récéknél még szembetűnőbb a változás. Az elmúlt hónapokban a 2-3 ezer példány volt a jellemző, de a napokban már mintegy 12 ezer példányt számoltunk. A fajskála is színesedett, összesen tíz réceféle van jelen. Feltűnő növekedés volt a kercerécéknél, számuk már eléri a 200-at. A korábban alig mutatkozó kis bukókból is már negyvenet számoltunk, s a napokban megérkeztek az első cigányrécék is.
 
A telelő rétisasok száma kissé megcsappant, az itt élő pároknál pedig már megkezdődött a kotlási időszak. Hosszabb szünet után a közelmúltban újra felbukkant a térségben vendégeskedő fekete sas.
 
Dél felől egyre több fenyőrigó és seregély érkezik vissza, s az őket követő karvalyok száma is növekedett. Már a tavaszt idézi az első bíbicek megjelenése. A pusztai területeken kitartanak a telelő kék galamb csapatok. A parlagi sasok már fészkeiket tatarozzák, a dürgő helyeken pedig megjelentek az első túzokok.
 
A fotót Szalai Mónika készítette.
 
 
   
 
2019.02.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design