magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Legkisebb „ragadozó”madarunk, a nagy őrgébics
 
A téli időszakban a Körös-Maros Nemzeti Park minden részterületén előfordulhatnak nagy őrgébicsek. Bár rendszertanilag az énekesmadarak közé tartoznak, mégis ragadozó madárként viselkednek: kisebb rágcsálókat zsákmányolnak.
   
 
A népies nevén bábaszarkaként is emlegetett, a fekete rigóhoz hasonló méretű nagy őrgébics csak téli vendég a Dél-Alföldön. Magyarország északi területein azonban már fészkelőként is megjelent néhány pár az utóbbi években.
 
Vártamadárról lévén szó, legnagyobb eséllyel egy magas ponton, például villanyoszlopokon, fák, bokrok tetején pillanthatjuk meg, onnan les zsákmányra. Esetenként szitálva szemléli vadászterületét. Mindig magányosan telel, s ugyanúgy, mint a költési időszakban, télen is saját revírt tart fenn, melynek területe általában 1-2 négyzetkilométer. A téli időszakban, amikor nem talál rovarokat, átáll a ragadozó életmódra: kisebb pockokat, güzüegereket zsákmányol, időnként pedig egy-egy kistestű énekesmadarat is elkap.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén megfigyeltük, hogy ugyanazokban a revírekben évről-évre megjelennek nagy őrgébicsek. Számuk nagyban függ az időjárástól és a táplálék-felhozataltól.
 
 
A nagy őrgébics gyakran szitál vadászat közben.
 
 
 
 
   
 
2019.01.07.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design