magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Hermelinek a Kis-Sárréten – fehér bundában, hófödte tájon
 
A Körös-Maros Nemzeti Park területén is élnek hermelinek, bár meglehetősen kis számban. Nem könnyű megpillantani őket, mert kerülik az ember közelségét.
   
 
A hermelinek egyik érdekes tulajdonsága, hogy a tél beállta előtt bundát váltanak: nyári vörhenyes-barnás színezetük fehérré változik, így szinte teljesen beleolvadnak a hófödte tájba. Kivételt csak a farkuk vége képez, amely egész évben fekete színű marad, ez különbözteti meg őket legközelebbi rokonaiktól, a menyétektől. A hermelinek testhossza 25-30 centiméter, ehhez járul a mintegy 10 centiméter hosszúságú farok. A hímek lényegesen nagyobbak, mint a nőstények, testtömegük akár az 1 kg-ot is megközelítheti.
 
Nagyon kedvelik az vizes élőhelyeket, de Magyarországon sehol sem gyakoriak, elterjedésük foltszerű. Táplálékuk főként apró rágcsálókból áll, ám gyakran zsákmányolnak madarakat is. Elsősorban éjszaka vadásznak, azonban a kölyöknevelési és a téli időszakban a nappali órákban is portyáznak. Magányosvadászok. Nekik is vannak ellenségeik: a rókák és a nagyobb testű baglyok. Sajnos esetenként gépjárművek által elütött példányokat is látunk.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park valamennyi tájegységén élnek kis számban hermelinek, de az élőhelyi adottságok miatt valószínűleg a Kis-Sárrét területi egységen van a legnépesebb populáció. Az elmúlt években minden fontosabb vizes élőhelyen – halastavakon, nagyobb mocsarakon, vizes élőhely-rekonstrukciókon -,előfordult egy-egy megfigyelés. A Kis-Sárréten belül legtöbbször a Kivágási-legelőn és a Simotai-mocsárban látunk hermelineket. Megtartásuk, fennmaradásuk érdekében legfontosabb feladat a vizes élőhelyek védelme.
 
   
 
2018.12.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design