magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Vadmacskák a Kis-Sárréten
 
Kevesen tudják, hogy a Körös-Maros Nemzeti Parkban is élnek vadmacskák. E rejtőzködő ragadozóval legnagyobb eséllyel a Körösök ártéri ligeterdőiben és a Kis-Sárrét erdeiben találkozhatunk.
   
 
A vadmacskák könnyen összetéveszthetők a házi macskákkal (különösen a cirmos szürkékkel). Bár sok mindenben hasonlítanak, mégis két teljesen különböző fajhoz tartoznak. A vadmacskák őshonosak Európában, a házi macskák viszont Egyiptomból kerültek hozzánk. Egy jól megtermett kandúr vadmacska akár 8-9 kilós is lehet, a házi ennél jóval kisebb. A vadmacskák farka rövidebb, vastagabb, fekete gyűrűkkel mintázott és a végén nem elvékonyodó, hanem lekerekített.
 
Sajnos napjainkban egyre ritkábban lehet fajtiszta vadmacskát találni, ugyanis a házi macskák a február közepén kezdődő párzási időszakban (amit pacsmagolásnak is nevezünk), gyakran kimennek az erdőkbe, ahol vadmacskákkal párzanak. A kereszteződés (hibridizáció) tehát egyre nagyobb méreteket ölt, a genetikai állományuk leromlik.
 
A Kis-Sárréten belül elsősorban a Geszt és Zsadány között húzódó, kiterjedt erdőkben élnek vadmacskák. A legtöbb megfigyelés a vátyoni erdőrészekben volt. Az Eperjes nevű területrész melletti erdőkben, valamint a halastavak, mocsarak melletti erdőkben szintén előfordulnak. Az állományra a genetikai leromlás mellett a másik veszélyt a műutak jelentik. Különösen a Naggyantét Sarkadkeresztúrral összekötő útra igaz ez, mert keresztezi az élőhelyüket. Sajnos itt időnként előfordul, hogy egy-egy példányt elgázolnak.
 
   
 
2018.12.19.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design