magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Egyre többen vannak a telelő réti fülesbaglyok a Kis-Sárréten
 
Az utóbbi hetekben folyamatosan növekszik a telelésre érkező réti fülesbaglyok száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén.
   
 
A réti fülesbaglyok magyarországi állományának alakulása – a költő és a telelő példányok esetében egyaránt –, a rágcsálósűrűség függvénye. Ha sok a mezei pocok, akkor sok a réti fülesbagoly is.
 
A Kis-Sárréten idén esős volt a nyár eleje, így egyetlen réti fülesbagoly-költést sem tapasztaltunk. A nyár vége és az ősz azonban hosszú szárazságot hozott, ezért a rágcsálók, különösen a mezei pockok száma is jelentősen megnövekedett. Ezzel összefüggésben néhány hete megjelentek a réti fülesbaglyok első telelő példányai is. November 20-ra számuk már elérte a 90-et, s az elkövetkező időszakban várhatóan tovább növekszik majd.
 
Legkedveltebb nappalozó- és éjszakázóhelyeik a zsombékoló mocsárrétek, erdőfelújítások és a gyomos, elhanyagolt parlagterületek. A Kis-Sárréten belül különösen Mezőgyán és Geszt községek határában figyeltünk meg népesebb csoportosulásokat. Vadászó példányaikat leginkább a kora reggeli és az alkonyati órákban figyelhetjük meg, de borongósabb időben napközben is elindulnak táplálék után.
 
   
 
2018.11.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design