magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
A szokásosnál is több magtár-halmot építettek a güzüegerek
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáit járva itt is, ott is güzüegér magtár-halmokra bukkanhatunk. A szorgos kis rágcsálók nagy mennyiségű táplálékot gyűjtöttek össze maguknak télire.
   
 
Idén a güzüegereknél gradációs év van, így a szokásosnál is több magtár-halom tarkítja a határt. A halmok akár másfél méter szélesek és fél méter magasak is lehetnek, s átlagosan 50 liter gyommagot raktároznak el benne a családok. A magvakat 8-10 centiméter vastag földréteggel borítják be.
 
A güzüegerek egy évben akár háromszor is ellenek, egy alomban 6-8 utód van, így egy egérpár tavasztól őszig átlagosan egy húsztagú „szupercsaládot” hoz létre. A népes család együtt telel át a saját maguk által összehordott magtár-halomban, amely nemcsak élelmet, hanem biztonságot is nyújt számukra. A halom járataiban elvackolva töltik a telet, s tavaszig lassan elfogyasztják a felhalmozott táplálékot.
 
A természetvédelem szempontjából a güzüegereknek nagyon fontos szerepük van, ugyanis táplálékul szolgálnak a ragadozó madarak számára. Az egerészölyvek és a rétihéják gyakran egyenesen a halmokon ülnek, onnan lesnek az esetlegesen előbújó güzüegerekre. Az ártalmatlan kis rágcsálók tehát jelentősen hozzájárulhatnak a ragadozó madarak állományának stabilitásához.
 
Érdekesség, hogy régen a parasztemberek gyakran elbontották a güzüegerek magtár-halmait, s az abban lévő gyommagvakat saját gazdaságukban a baromfi etetésére használták fel. A házi egérre hasonlító güzüegerek kifejlett korukban is mindössze 20 grammot nyomnak, így a méretes magtárak felhalmozása igen szép teljesítmény tőlük. Nem hiába mondják a szorgalmas emberekre, hogy dolgoznak, mint a güzük!
 
   
 
2018.11.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design