magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Népes feketególya-csapat a Csanádi-pusztákon
 
A vonulásra készülő fekete gólyák idén szokatlanul nagy számban gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén.
   
  A három pusztán (Kopáncsi-, Montág- és Királyhegyesi-puszta) ezekben a hetekben legalább 70-80 fekete gólya mozog, ami e nálunk ritka faj esetében igen magas számnak mondható. A legnépesebb csapat, amelyet sikerült megfigyelnünk, 50 példányból állt. Emellett több helyen láttunk 2-3-5 madarat együtt mozogni.
 
Az, hogy a fekete gólyák ilyen nagy számban gyülekeznek a Csanádi pusztákon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a terület kedvező állapotban van. A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak. A Királyhegyesi-puszta szintén jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizes élőhely-rekonstrukciónak. A környéken található kisebb-nagyobb csatornákban már kevés a víz, így a halakat is könnyebben megtalálják a gólyák. Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására. Egy ilyen, szántóföldön állomásozó csapat megfigyelése nem mindennapi élményt jelent.
 
 
 
 
 
 
   
 
2018.09.20.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design