magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Búbos bankák a Körös-Maros Nemzeti Parkban
 
A Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin gyakran felcsendül a búbos bankák jellegzetes, hüppögő hangja. Ez a mutatós, szép madár nem igényel speciális élőhely-típust, csupán két dologra van szüksége: elegendő rovartáplálékra és megfelelő költőhelyre.
   
 
A búbos banka nem túl gyakori, de általánosan elterjedt faj a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. Mivel odúban költ, így a szalakótákhoz hasonlóan számára is problémát jelent az öreg, odvas fák hiánya. Igazgatóságunk mesterséges odúk kihelyezésével igyekszik segíteni a megtelepedését. A Csanádi pusztákon tavaly helyeztünk ki ilyen odúkat, s már az első évben költöttek bennük búbos bankák. Ez is jól mutatja, hogy a térségben bőven lenne táplálékuk, csak a fészkelőhelyek hiánya miatt nem telepednek meg. A régi időkben a magányos, öreg fák ideális költőhelyet biztosítottak számukra.
 
A búbos banka nagyon óvatos madár, fészkét nem könnyű felfedezni. Szép fekete-fehér tollazata van, fejét pedig jellegzetes tolldísz ékesíti, melyet izgalmi állapotban fölfeszít. Általában úgy mozog, hogy a költőhelyét ne árulja el. Jellegzetes, mély, huppogó hangja nagyon messzire elhallatszik a pusztában.
 
 
 
   
 
2018.08.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design