magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Őszirózsa Természetismereti Vetélkedő 2019
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Rekordszámú szalakóta költ Cserebökényben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park cserebökényi részterületén kedvezőek a feltételek a szalakóták számára. Idén rekordszámban költöttek a térségben.
   
 
A költőhelyként szolgáló öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét mesterséges odúk kihelyezésével pótoltuk az elmúlt évtized során. A költőállomány erősödését követve növeltük az odúk számát. 2018-ban már 200 költőláda várta a dél-afrikai telelőhelyről április közepén visszatérő szalakótákat. Megérkezésüket követően egyből foglalták a költőhelyeket, násztevékenységet folytattak, majd május közepétől tojásrakásba kezdtek.
 
Június végén átfogóan ellenőriztük a költő szalakótákat. A 200 odúból 152-ben szalakótaköltést találtunk. A fészekaljak a szokásosnál egyöntetűbbek voltak: jellemzően 4-5 példány azonos fejlettségű, tollas fióka volt az odúkban, de tíz helyen 6 fiókás fészek is előfordult. Közel 100 odúból július elejéig kirepültek a fiókák.
 
A korábbi években június végén még lényegesen több tojásos fészekalj volt, tehát jobban széthúzódott a költési időszak. 2018-ban a június végén történt ellenőrzéskor tojásos fészek 2 odúban volt, párnapos fiókát is csak 4 helyen találtunk. Az odúk ellenőrzése során 2 odúban vörös vércse, 1 helyen kék vércse, 8 helyen kuvik, 6 odúban pedig mezei veréb költött. Természetes odúban eddig 9 pár költését találtuk meg.
 
A fotókat Őze Péter készítette.
 
 
 
   
 
2018.07.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design