magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Az én állatparki cimborám- képzőművészeti pályázat
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Először fészkel bütykös ásólúd Békés megyében
 
Bütykös ásóludat eddig csak a vonulási időszakban láthattunk a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületen. Idén azonban az Atyaszegi-pusztán fészket rakott egy pár és immár nyolc fiókát nevelget.
   
 
 
A bütykös ásólúd a récefélék családjába tartozó kistermetű, rendkívül dekoratív madár. Elsősorban a tengerpartok és az ázsiai sóstavak lakója. A tengerparti élőhelyeken télen-nyáron jelen van, de egyes példányai elkóborolnak a kontinens belseje felé, így Magyarországra is eljutnak.
 
Évtizedekkel ezelőtt a bütykös ásólúd rendszeres, de kisszámú átvonuló volt a hazai szikes tavakon és más kisvizeken. Magányosan vagy kisebb, maximum húszpéldányos csapatokban jelent meg. Az elmúlt másfél évtizedben érzékelhető expanziót mutatott nemcsak az előfordulása, hanem a fészkelése is. Magyarországon először 1996-ban költött a Dunántúlon, majd ezt követően szinte minden évben több pár is megtelepedett a Dunántúlon és a Duna-Tisza közti területeken. A Tiszántúlon még ritka fészkelő, ezért is számít érdekességnek a faj dévaványai költése.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a közelmúltban találtak rá egy pusztai kisvízen egy párra, mely 8 pelyhes fiókát vezetett. Ez nem is sok ahhoz képest, hogy teljes fészekalja 7-15 tojást is tartalmazhat. A pár már a következő napon mélyebb és rejtettebb mocsárba vezette át fiókáit.
 
A bütykös ásólúd az alföldi szikes tavak mentén is zömmel üregeket, elhagyott róka kotorékokat, esetleg a télről megmaradt széna vagy szalmakazlak elhagyott üregeit használja költésre, így valószínűleg az Atyaszegi-pusztán is ilyen helyen fészkelhetett.
 
A faj leggyakoribb magyarországi költőhelyei a kiskunsági és dél-alföldi szikes tavakon vannak, de láthatjuk, hogy terjeszkedése immár elérte Békés megyét is.
 
 
 
 
 
   
 
2018.06.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design