magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Báránymadaraktól hangosak a Kis-Sárrét mocsárrétjei
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületének mocsárrétjein ezekben a hetekben gyakran hallhatjuk a népiesen báránymadaraknak nevezett sárszalonkák énekét.
   
 
A csapadékos télnek köszönhetően a sárréti gyepek vízállásai, zsombékosai megteltek vízzel. A tavasziasra forduló időben a vizek környékén járva gyakran megüti fülünket egy báránybégetésre emlékeztető hang. Hiába keressük azonban, hogy hol lehetnek kisbárányok, ezt a hangot ugyanis egy apró termetű madár, a sárszalonka produkálja. Nászrepülés közben, a zsombékosok fölött cikázva, vagy zuhanórepülésben levágva bégetéshez hasonló hangot ad. Zuhanórepülés közben a madár kifeszített farktollainak remegése adja ezt a furcsa hangot.
 
A sárszalonka rendszeresen költ a Körös-Maros Nemzeti Park területén, de a költőállomány nagysága elsősorban az időjárástól függ. Csapadékosabb években jelentősebb számban fészkel a pusztáinkon.
 
Hosszú csőrével elsősorban a sekély vizeket, iszapos földfelszíneket kutatja táplálék után. Csigák, férgek, apró rovarok képezik fő eledelét. Fészkét a vízből kiemelkedő, szárazabb, zsombékos növényzetre rakja. A kiszáradó területek után a költés befejeztével gyakran láthatjuk a lecsapolt halastavak medrében, vagy más frissen kiszáradt iszapos, száraz felszíni élőhelyeken.
 
Állománya ősszel jelentősen megnövekszik a tőlünk északra költő példányok megérkezésével, melyek aztán a mieinkkel együtt vonulnak délebbre.
Fokozottan védett madár, jellegzetes bégetése vizes pusztáink tavaszi hangulatának elválaszthatatlan része. A Mezőgyán környéki pásztorok a báránymadár elnevezést a mai napig általánosan használják.
 
   
 
2018.04.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design