magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Tízezres nagy lilik csapatok a Vásárhelyi-pusztán
 
Az enyhe időnek köszönhetően rendkívül színes madárvilág figyelhető meg a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Kardoskúti Fehértó térségében.
   
 
A Vásárhelyi-pusztán több tízezer nagy lilik tartózkodik, ami január végén meglehetősen szokatlan jelenség. Ez valószínűleg több tényezőnek köszönhető. Egyrészt az enyhe idő hatására a rövidre rágott őszi gyepeken már 5-10 centis növedék található, így a nagy lilikek bőven találnak maguknak táplálékot. Megjelentek a gyepi vízállások is, ezért a vízigényes vadludaknak inni sem kell messzire menniük, egy helyen tudnak enni és inni is.
 
Mivel a puszta most ilyen jó életfeltételeket kínál, ezért a nagy lilikek jelentős része nem is jár be a Fehértóra. Így kiválóan megfigyelhetők a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep melletti, szabadon látogatható toronyból (a Lófogó-érnél). Akinek szerencséje van, felfedezhet a csapatokat színező apácaludakat, vörösnyakú ludakat, kis lilikeket, esetleg vörös ásóludakat is.
 
A Lófogó-éren az enyhe időnek köszönhetően népes récecsapatok is megfigyelhetők, melyekben a tőkés récék mellett fütyülő, csörgő és kendermagos récék szintén előfordulnak. A táplálkozó közösségekben jelen vannak más téli madárfajok is, például bíbicek (több mint 150-et számoltunk), pajzsoscankók, aranylikék és nagy pólingok. Vannak parlagi sasok, gatyás ölyvek, kékes rétihéják, egerészölyvek, vörös vércsék és akár ezres seregélycsapatok is. Estefelé megfigyelhetjük a puszta más részein található éjszakázóhelyek felé repülő darvakat. Aki tehát felmegy a Lófogó-ér melletti kilátóba, az nagyon színes, viruló madárvilágban gyönyörködhet.
 
 
 
 
 
   
 
2018.02.02.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design