magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megérkeztek a fenyőrigók népes csapatai
 
Az első fagyok beköszöntével a fenyőrigók is megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira. Ezek a téli madárvendégek rendszerint több százas csapatokban mozognak.
   
 
 
A fenyőrigó méretében nagyon hasonlít a fekete rigóhoz, tollazata azonban sokkal változatosabb: a szürke, a gesztenyebarna és a világos pettyezett is megtalálható benne. Míg a fekete rigó rendszerint a földön keresgél táplálékot, addig a fenyőrigó inkább a magas fák csúcsain mozog.
 
Magyarországon jellemzően csak téli vendég, minden évben megjelenik. Nagy, akár több száz egyedből álló csapatokban mozog. A fás, bokros pusztai facsoportoktól kezdve a hullámtéri erdőkön át a városi parkokig sokféle élőhelyen előfordul. A téli időszakban különféle bogyókkal táplálkozik. Étlapján a kökény bogyója, az ezüstfa, az ostorfa és a vadrózsa termése (csipkebogyó) egyaránt szerepel.
 
Ősz végén, tél elején a fenyőrigókat leginkább csak a külterületeken lehet látni. Amikor azonban a hideg keményebbre fordul, és a külterületeken elfogy az élelem, a városokba is bemerészkednek. Gyakran megfigyelhető, ahogyan csapataik zajos csacsogással megszállják az ostorfákat.
 
   
 
2017.11.22.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design