magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kóborló szirti sas a Dévaványai-Ecsegi pusztákon
 
 
Egy kóborló fiatal szirti sas bukkant fel a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén.
   
 
A szirti sasok – amint nevük is mutatja - a hegyvidékek madarai, az alföldi tájakon ritkán láthatjuk őket. Magyarországon idén öt pár foglalt revírt a Zempléni-hegységben. Szinte minden évben előfordul, hogy néhány kóborló példány a Dél-Alföldön tölti a telet. Egy ilyen fiatal tojó bukkant fel a napokban Dévaványa térségében.
 
A madarat először október 20-án, területellenőrzés közben fedezték fel a KMNPI munkatársai. Ezen a szép napsütéses napon többféle ragadozó madár (parlagi és rétisasok, egerészölyvek, vörös vércsék és kerecsensólymok) légfürdőztek a termikekben. Amikor az idő komorabbá vált és a madarak leszálltak a fákra, akkor fedeztek fel kollégáink köztük egy fiatal tollruhás szirti sas tojót.
 
A Dél-Alföldön felbukkanó, kóborló szirti sasok valószínűleg a Bihar-hegységből vagy a Kárpátokból érkeznek hozzánk. Rendszerint egész télen itt maradnak, s általában nincsenek egyedül, egy-két további példány is csatlakozik hozzájuk.
 
 
 
 
 
   
 
2017.10.26.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design