magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Álláslehetőség
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Európai uniós támogatással újulnak meg a Csanádi puszták szikes sztyeppéi és mocsarai
 
Több mint 600 millió forintos fejlesztés kezdődik hamarosan Makó térségében, a Körös-Maros Nemzeti Parkban.
   
 
A „Pannon szikes sztyeppek és mocsarak helyreállítása a Csanádi pusztákon” címet viselő projekttel kapcsolatban augusztus 14-én sajtótájékoztatót tartottak Szarvason, a Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark konferenciatermében. A beruházás részleteit Dr. Tirják László a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Parczen Balázs a KMNPI osztályvezetője és Melián Csaba a KMNPI mezőgazdasági felügyelője ismertette.
 
A projekt célterülete a Csanádi puszták részét képező Montág-puszta. A fejlesztés két részből áll: az egyik a Montág-pusztai állattartó telep komplex fejlesztése, s ezzel a pusztai területek legeltetéssel történő kezelésének, fenntartásának, hosszú távú megőrzésének biztosítása; a másik pedig a pusztai vizes élőhelyek természetes vízháztartási viszonyainak helyreállítása. A két projektelem együttes bekerülési költsége bruttó 600 354 000 forint, ehhez 100 százalékos Európai uniós támogatást nyert a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság.
 
A Montág-pusztai állattartó telep komplex fejlesztésére több mint 540 milliót fordíthat az Igazgatóság. Ebből megépül egy új, 1280 négyzetméter alapterületű, három oldalról zárt istálló-rendszer és a hozzá csatlakozó 4000 négyzetméteres karámrendszer. Az épületkomplexum 650-700 magyar szürkemarha teleléséhez biztosít majd megfelelő feltételeket. Építenek egy 320 négyzetméter alapterületű kiszolgáló épületet az állatok gondozását végző munkavállalók részére. Szintén a beruházás részét képezi az előírásoknak megfelelő egyéb műtárgyak (szervestrágya tároló, csurgalékvízgyűjtő akna, szikkasztó árok rendszer), továbbá az úthálózat és egy tetemtároló megépítése. A fejlesztés része továbbá egy úgynevezett makói háromosztatú építészeti stílusban tervezett, a pusztai tájba illeszkedő, 110 négyzetméteres alapterületű épület a hozzá tartozó, hasonló építészeti stílust követő kiszolgáló részekkel (gépház, tároló, fekete-fehér öltöző).
 
A több mint 540 milliós fejlesztés eredményeként(a KMNPI meglévő állatállományának bővítésével) Csongrád megye legnagyobb szürkemarha tenyészállománya jön létre, amely egyben génbanki szerepet is betölt.
 
A projekt másik eleme (59.675.400 Ft) Békés megyében, Tótkomlós térségében valósul meg, ahol a cél a puszták eredeti vízháztartásának helyreállítása, s ezzel a tavaszi vízborítások biztosítása. A vízvisszatartás érdekében 2 új műtárgy és 3 átjáró épül, s részlegesen megszüntetnek több csatornaszakaszt. A beruházás 881 hektárnyi pusztát érint. A beavatkozás hatására kedvezőbbé válik a megcélzott Natura 2000 élőhelytípusok vízellátottsága. Javulnak a vízi és mocsári életmódú védett és közösségi jelentőségű fajok (például a térségben csak itt előforduló pompás kosbor és a szikeseken fészkelő ritka madárfajok) életfeltételei.
 
A projekt teljes megvalósításának tervezett időpontja 2018. december 31.
 
 
 
   
 
2017.08.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design