magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Sikeres vörös vércse költések a Kis-Sárréten
 
Az ezredfordulón mindössze húsz pár vörös vércse költött a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Számuk azóta folyamatosan növekszik, idén már elérte a százat.
   
 
Ez a szép eredmény részben annak köszönhető, hogy nyolc telepen összesen 120 költőládát helyeztek ki a KMNPI munkatársai. Másrészt emelkedett a térségben a legelő állatok száma, ami vonzza a rovarokat, s ezáltal bőséges táplálékot biztosít a fiókáikat nevelő vörös vércsék számára.
 
Nyolcvan pár költött ládában, húsz pedig természetes fészekben, azaz szarkák és dolmányos varjak fészkében. A legnépesebb telepek a Körösnagyharsány melletti Nagysziken és a Geszt melletti Iklódpusztán voltak, mindkét helyen 14-14 pár költött. Csupán eggyel kevesebb, 13 költőpárt találtunk Mezőgyán mellett, a kisgyantéi legelőn.
 
A legtöbb fészekből 4-5 fióka repült ki, ami egy jó közepes átlagnak mondható, de találtunk hatos fészekaljakat is. Sajnos két telepen a nyest néhány költőládában elpusztította a fészekaljat.
 
A tájegységen a tél folyamán megnövekedett a mezei pocok állomány, melyben kora tavasszal egy visszaesést tapasztaltunk, de a nyáron ismét emelkedett a rágcsálók száma. A későbbi rendkívül száraz időjárás kedvezett sok egyenesszárnyú rovarnak (például sáskáknak), melyek szintén fontos szerepet játszanak a vörös vércsék táplálkozásában.
 
 
 
   
 
2017.07.23.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design